programul casa verde 2010Din iulie, persoanele fizice pot sa isi monteze centrale pe peleti subventionate stat.
Cei care doresc sa-si completeze sau sa-si schimbe sistemele traditionale de incalzire cu panouri solare ori alt sistem ecologic pot primi subventii fixe din partea statului. Asta reiese din „Ghidul aplicantului” pentru programul „Casa Verde”, fina lizat de expertii Ministerului Mediului.

Autoritatile au preferat sa aloce o suma fixa, desi timp de mai multe luni s-a luat in calcul ideea subventionarii unui procent din investitie.

Initial, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca s-a ales varianta acordarii unei sume fixe, pe motiv ca „daca mergem la procent, atunci cei mai multi se vor intelege cu constructorul si vor merge la procentul maxim”.

Ulterior, el a adaugat ca s-a ales aceasta varianta si pentru testarea pietei. Autoritatile spera ca pe 30 iunie sa porneasca programul. Anul acesta, guvernul a decis sa aloce 110 milioane de lei pentru acest program, bani care vor fi repartizati pe judete, in functie de numarul de locuitori.

6.000 de lei da statul pentru panouri solare

Potrivit ghidului, cei care isi vor monta o centrala pe peleti pot scuti 3.000 de lei, bani pe care ii va suporta statul. Pe de alta parte, montarea unui sistem de panouri solare va fi „subventionata” cu 6.000 de lei, in timp ce pentru pompe de caldura ajutorul e de 8.000 de lei.

„Acestea sunt valori maxime si nu sunt conditionate de valoarea investitiei. Daca cineva vrea o instalatie mai sofisticata de panouri solare, si-o poate face, insa noi nu-i vom deconta decat 6.000 de lei”, a spus Borbely. El a precizat ca, in cazul montarii unui sistem de panouri solare, suma acordata de stat reprezinta jumatate din costurile de montare a unui astfel de sistem care sa deserveasca o casa de dimensiuni medii.

GHID

Ce trebuie sa faceti pentru a va inscrie in program

Potrivit „Ghidului de aplicare a programului”, cei care intentioneaza sa aplice pentru acest proiect trebuie sa mearga la Agentiile de Protectia Mediului din judetul in care locuiesc si sa depuna copii dupa cartea de identitate, dupa actul de proprietate a casei si o adeverinta fiscala care sa ateste ca beneficiarul nu are datorii.

Sistemul poate fi cumparat de pe piata libera si montat de o firma agreata de beneficiar. Cei care vor accesa proiectul vor incheia un contract la Agentie, iar dupa ce termina investitia, vor trimite factura fiscala in baza careia statul acopera o suma fixa, in functie de sistemul montat.

INVESTITIE

Un sistem de incalzire „verde” costa intre 500 si 10.000 de euro

Daca luam in calcul preturile practicate de firmele care se ocupa cu distributia sistemelor alternative de incalzire si producere a apei calde, subventia acordata de stat e cuprinsa intre 20 si maximum 50% din valoarea unei centrale pe peleti sau a unui sistem de incalzire „ecologic” pe baza de pompe de caldura.

Astfel, proprietarul unei case cu dimensiuni medii va trebui sa scoata din buzunar intre 500 si 10.000 de euro, pentru a-si monta panouri solare.

Asta, daca nu cere ajutorul statului, care este dispus sa plateasca o parte din costurile de achizitionare si montare a acestor sisteme.

Panourile solare, amortizate in 5-10 ani

La panourile solare, preturile incep de la 500 de euro, in cazul celor foarte simple ce pot fi utilizate doar vara, si pot urca pana la 3.000-8.000 de euro, daca vorbim de cele complexe, care pot fi utilizate pe tot parcursul anului.

Costurile variaza in functie de componente, de numarul de panouri si de dimensiunea rezervorului de stocare. Potrivit specia listilor, o asemenea investitie se amortizeaza in 5-10 ani, durata de viata a unui asemenea sistem fiind de 20 de ani.

Vara, costurile se reduc cu aproape 100%, ajungand ca incalzirea apei menajere sa nu coste nimic, iar primavara si toamna aceste costuri se reduc cu cel putin 60%.

In ceea ce priveste centralele pe peleti, montarea unui asemenea sistem costa intre 1.600 si 5.000 de euro, in functie de puterea centralei. Cei care vor sa sa-si incalzeasca locuinta cu pompe de caldura, vor trebui sa scoata din buzunar, pentru montarea unei asemenea instalatii, care incalzeste, dar si raceste casa, aproximativ 80 de euro pentru fiecare metru patrat. Pe de alta parte, potrivit pietei, un sistem hibrid de panouri solare si turbina eoliana, care asigura necesarul energetic al unei case cu trei camere costa 7.500 de euro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Programul Casa Verde 2010, 5.0 out of 5 based on 6 ratings
 • george

  buna ziua
  sunt posesorul unei locuinte individuale in sectorul 6 din capitala si sunt interesat
  de acest program.
  va rog,aveti amabilitatea de a-mi pune la dispozitie informatiile de care am nevoie,sau
  locul de unde le pot obtine.
  Va multumesc.
  O zi placuta in continuare.

 • Georgel

  Sunt posesorul unei locuinte in com. Turburea , jud. Gorj, va rog sa-mi trimiteti si mie documentatia si sa ma indrumati unde sa ma adresez pentru acest program. Ma intereseaza. Va multumesc…