Panourile solare cu tuburi vidate sunt folosite la transformarea energiei solare in energie termica. Mai pe romaneste, pentru incalzirea apei.

poza_tuburi_vidate2Panourile solare cu tuburi vidate sunt mai performante decat panourile solare plane (cu aproximativ 30%). Acest tipuri de panouri solare sunt mai scumpe, dar au durata de viata mai lunga.

Principiul de functionare:

Fiecare element este format din doua tuburi concentrice sudate intre ele, construite din sticla speciala (foarte rezistenta si transparenta). Partea dintre cele doua tuburi este vidata, iar suprafata interioara a tubului din mijloc este acoperita cu o substanta cu proprietati absorbante. Apa nu intra in tuburi: transferul de energie termica se face prin intermediul unor schimbatoare de caldura: bare din cupru cu aripioare, aflate in mijlocul tubului interior.

Datorita profilului circular al tubului, razele solare cad perpendicular pe suprafata de absorbtie in orice moment al zilei, astfel randamentul panoului nu scade in functie de unghiul sub care raza solara. In plus, in conditiile in care unele dintre tuburi sufera daune sau se sparg, panoul poate functiona in continuare, dar cu un randament mai scazut.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
Panouri solare cu tuburi vidate, 5.0 out of 5 based on 6 ratings