energia solara fotovoltaica solariss.roMajoritatea energiilor solare sunt derivate prin utilizarea energiei fotovoltaice, deseori numite sisteme „PV”. Aceste dispozitive folosesc materiale semiconductoare pentru a converti lumina soarelui in putere utilizabila, in forma de energie electrica. O data cu fotonii emisi de razele soarelui, pe suprafata celulelor solare fotovoltaice, electronii sunt dislocati din materialul semiconductor. Din ce in ce mai multi electroni sunt stramutati, fluxul acestor electroni devine un curent electric direct (DC).

Cand este canalizat si directionat, acest curent poate fi folosit, cu ajutorul unui invertor solar, pentru a da putere aparatelor din casa, pentru incalzirea apei, pentru a incarca baterii solare si de a furniza energie electrica la orice alta sursa din reteaua electrica.

Energia solara fotovoltaica este apreciata ca fiind una dintre sursele cele mai promitatoare de energie in viitor. Nu doar razele soarelui sunt o sursa de energie regenerabila, ele sunt complet libere si disponibile. Energia solara este curata, nelimitata si nu produce emisii. Ea nu ofera poluarea apei sau a aerului si este complet silentioasa. Este capabila sa furnizeze putere consistenta pentru uz rezidential sau comercial si tehnologia utilizata pentru a produce sisteme moderne fotovoltaice, a devenit mai buna, mai rentabila si este mai usor accesibila decat pana acum. In lumea de astazi unde noile surse de energie sunt intotdeauna cautate, viitorul energiei solare fotovoltaice nu a fost niciodata mai luminos.

Sisteme solare fotovoltaice pentru casa – doua tipuri

Una dintre utilizarile timpurii ale energiei solare fotovoltaice a fost pentru aplicatii la distanta. In zonele si resedintele, prea departe pentru a fi in mod viabil cuplate la reteaua electrica, energia fotovoltaica ar putea fi folosita pentru aproape orice nevoie de energie electrica a casei. Panourile fotovoltaice pot furniza iluminatul casei, energie electrica pentru aparate, televizoare si accesorii de uz casnic. Acestea ar putea ajuta la pomparea apei din fantani, aducand apa calda si rece in zonele in care in mod normal nu ar fi posibil. Energia solara produsa in aceste structuri fara retea ar putea rula in retelele de telefoane, transmisii de radio, oferind putere fara utilizarea de generatori de gaz sau echipamente de generare cu kerosen.

panouri fotovoltaice  solare de la solariss.ro

In al doilea tip, un sistem solar cu o retea legata, celulele fotovoltaice inhama soarele, pentru a genera energie electrica, care merge direct in reteaua electrica locala. Desi curentul direct (DC) produs de panourile fotovoltaice nu poate fi utilizat in forma sa pura, invertoarele solare simple sunt folosite sa il transforme in curent alternativ (AC) utilizabil.

Oricare ar fi nevoile casei, care il folosesc. Surplusul de energie electrica returnat la reteaua electrica locala, aduce bani proprietarului. Acest lucru este cunsocut sub numele de „contorizare neta” si este unul dintre cele mai atractive lucruri despre sistemele solare fotovoltaice cu retea legata. In acest mod, energia solara produsa de o gama sau un sistem de panouri solare fotovoltaice nu este niciodata irosita, este folosita curat de catre altcineva, in beneficiul celui care a furnizat-o.Sistemele de panouri solare electrice de astazi, furnizeaza proprietarilor de case diferite optiuni de instalare, fiecare cu un scop specific. Cele mai multe sisteme solare fotovoltaice sunt montate pe acoperis; fie aplicate direct pe acoperisurile cu suprafete inclinate, fie dispuse pe cadre pentru acoperisurile plane. Instalatiile din America de Nord de obicei maximizeaza expunerea la lumina solara prin montarea panourilor fotovoltaice electrice intr-o directie de sud.
Unele sisteme sunt fixate ferm in cadre, in timp ce altele pot fi reglabile, tinandu-se cont de calea soarelui in schimbarile de sezon. Acest lucru permite obtinerea unui randament foarte bun in orice anotimp. Cele mai bune panouri solare fotovoltaice pot oferi chiar si o urmarire automata a soarelui.Un alt factor care contribuie la cresterea popularitatii energiei solare fotovoltaice este partea estetica – panourile pur si simplu arata elegant, curat si mai bine ca niciodata.In trecut sistemele solare erau inestetice si foarte mari in comparatie cu cantitatea mica de energie  pe care o produceau.
Verde, curata si complet inepuizabila, tehnologia solara este destinata pentru utilizari incredibile in viitorul apropiat.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (8 votes cast)
Energia solara fotovoltaica - Cum si de ce functioneaza?, 4.3 out of 5 based on 8 ratings
  • Panourile solare reprezinta solutia de viitor in ceea ce priveste confortul termic si sanatatea celor care aleg sa foloseasca aceste sisteme.